Notre histoire - Esf net
info
For informations about coronavirus click here
Delen

Van gisteren tot vandaag

Het esf-verhaal is er een van mannen en vrouwen die dezelfde waarden delen: passie, verantwoordelijkheid, welwillendheid, enthousiasme en moed. 

Een verhaal dat teruggaat tot 1945, toen de eerste school werd opgericht om instructeurs op te leiden die een techniek "in Franse stijl" hadden aangenomen. 
Gepassioneerd en visionair, willen zij een echte structuur geven aan hun beroep en het verdedigen. De Nationale Unie van Franse Skileraren (SNMSF) werd geboren. 

Er waren 200 esf instructeurs in 1945. Vandaag zijn het er 17.000, verspreid over het hele land. 
300 nieuwe esf-instructeurs studeren elk jaar af en worden ingewijd tijdens de "Rouge Légende" ceremonie.
Sinds de eerste medaillewinnende instructeur, Émile Allais, heeft esf nooit stil gestaan en is zijn aanbod verder ontwikkeld. Het ontstaan van kleuterscholen, de "étoiles", en nieuwe ervaringen maken deel uit van deze steeds veranderende geschiedenis.

De fundamenten

Zo werd het "Syndicat National des Moniteurs du Ski Français" geboren 
De geschiedenis van esf begon lang voor de oorlog met de oprichting van bepaalde scholen in verschillende Franse massieven, maar het echte begin was in 1945.

We zijn aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het land likte zijn wonden, het leven werd weer normaal... en de Franse skisport kwam weer tot leven: het Syndicat National des Moniteurs du Ski Français (SNMSF) werd op 13 november 1945 in Aix-Les-Bains opgericht, onder impuls van Gaston Cathiard, de eerste voorzitter van de rode springruiters.

De invoering van een techniek "Franse stijl", een nationale skischool die instructeurs opleidt (na de oorlog zijn er honderdzesenzestig afgestudeerden, van wie sommigen helaas niet zijn teruggekeerd), skischolen die bloeien (eenenveertig op het einde van 1945) en een wind van enthousiasme die enkele visionaire enthousiastelingen blaast om een beroep te structureren dat op het punt staat te surfen op het witte goud... Gaston Cathiard, Lucien Amieux, René Beckert, Etienne Livacic, Jean-Marie Michaud, René Payot, René Rionda en André Tournier legden op 13 november 1945 de grondslagen van de SNMSF, geïnspireerd door de kortstondige "Compagnie des Moniteurs" die onder de regering van Vichy was opgericht en waaraan "L'amicale des Moniteurs" was toegevoegd voor hun sociale bescherming. 

Het Syndicat National des Moniteurs du Ski Français, gevestigd te Grenoble, heeft tot doel de Franse skileraren die in Frankrijk of in het buitenland les geven, te verenigen, de skischolen op collectieve wijze te structureren, het beroep te organiseren en te zorgen voor de verdediging ervan, zowel vanuit het oogpunt van zijn algemene belangen als van zijn specifieke kenmerken en ethiek.
Van de vastgestelde beginselen blijft er één ongewijzigd : elke skischool behoudt zijn lokaal autonoom beheer, terwijl de Nationale Unie in het belang van de skileraren organiseert wat niet lokaal kan worden gedaan. Op de solide fundamenten die door deze ambitieuze pioniers werden gelegd, heeft de SNMSF kunnen waken over de belangen en de evolutie van het beroep, dat is uitgegroeid tot een van de machtigste ondernemingen van deze eeuw...

Le Syndicat National des Moniteurs du Ski Français

Le Syndicat National des Moniteurs du Ski Français werd op 13 november 1945 opgericht. Het heeft tot taak de belangen en de ontwikkeling van het beroep en het ESF te behartigen.

Hun rol is veelzijdig en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld:

  • Het bevorderen en ontwikkelen van de beoefening van het skiën
  • Wederzijdse hulp en solidariteit ontwikkelen
  • Het beroep organiseren
  • Adviseren, opleiden en bijscholen van esf-instructeurs
  • Hen te vertegenwoordigen en te verdedigen bij de verschillende sociale en juridische instanties en bij de Franse en Europese overheidsinstanties.

Voor het publiek, garandeert het

  • Een nationale onderwijsmethode (de Franse skimethode)
  • Kwaliteitsonderwijs en technische proeven in 250 Franse badplaatsen.

De bewakers van de tempel

Sinds 1945 hebben slechts vijf voorzitters Gaston Cathiard, de stichter van het Syndicat National des Moniteurs du Ski Français (SNMSF), opgevolgd. Dit bewijst, volgens het adagium van La Fontaine, dat "geduld en tijdsduur belangrijker zijn dan kracht of woede"...

Gaston Cathiard | De bouwer (1945-1969, esf Val d'Isère)
Gaston Cathiard, afkomstig uit Uriage waar hij zijn eerste dia's maakte, was een onbetwiste leider, een bezieler, charismatisch en inspirerend. Zijn verschillende beroepservaringen, van de kruidenierswinkel van zijn vader tot Félix Potin in Parijs, en vervolgens in de sneeuw in Chamrousse, Mont-Dore, Villard-de-Lans en Chamonix, waar hij twee seizoenen gids was, hebben hem geleerd naar anderen te luisteren.
Als directeur van esf Val d'Isère (1942-1960), die de stormloop op het witte goud aanvoelde, wist hij de Avalins, Chamoniards, Mégevans, Chablaisiens, Dauphinois en Pyrénéens ervan te overtuigen zich te verenigen om de SNMSF op te richten. Een jaar later stond hij ook aan de wieg, samen met Armand Charlet en Etienne Livacic, van de Nationale Gidsenbond... Gedurende bijna een kwart eeuw droeg hij in grote mate bij tot de reputatie van het Franse skiën alvorens de sleutels van het rode huis, waarvan hij "het beton maakte", volgens Gilles Chabert, achter zich te laten en een briljante carrière als industrieel bij Poma te beginnen. Helaas verloor hij zijn leven in de Himalaya in oktober 1983.
Germain Coco (1969 - 1974) 
Van 1965 tot 1970 is het aantal bezoekers verdubbeld. De cijfers bevestigen de geldigheid van deze blauw-wit-rode opvatting van de ontwikkeling van de bergen.
Blauw van Frankrijk, wit als sneeuw en rood als de trui van de instructeurs die tot de "meest actieve actoren" van de evolutie behoren.

 Edgar Coutaz (1974 - 1978)
"Wij, de waarnemers, kunnen niet onverschillig blijven in dit tijdperk dat een zeer belangrijk keerpunt zal betekenen in de geschiedenis van ons beroep.

Bernard Chevalier (1978 - 1994)
Reeds in de winter van 1986/87 heeft esf instructeurs opgeleid in het beoefenen en onderwijzen van de surfsport, wat onmiddellijk tot succes heeft geleid... Dit zou inderdaad het motto kunnen zijn van de disciplines die gegroepeerd zijn onder de term "nouvelles glisses".

Gilles Chabert (1994 - 2018) 
"De instructeur is degene die voorop gaat. In een couloir, buiten de piste, is hij het die de weg wijst. We kiezen voor een instructeur omdat hij de berg ademt, de natuur, omdat hij de omgeving kent.
"Om onze ziel te behouden, om een droom te bieden, om mensen vooruit te helpen".

Éric Brèche (depuis 2018)

De eerste instructeur

Émile Allais, eerste houder van de instructeurs-medaille 
In feite had het naar André Tournier moeten gaan. Het was december 1937 in de Voza vlucht (Chamonix), en Emile Allais was examinator bij het eerste "echte" instructeurs-examen, gebaseerd op de Franse methode die hij net had ontwikkeld met Paul Gignoux (houders van het diploma van de Franse Ski Federatie moesten, als ze hun praktijk in Frankrijk wilden voortzetten, deze nieuwe opleiding volgen). 

"Tournier kreeg het beste cijfer van het parcours. Bij de prijsuitreiking besloot de jury, waarvan ik deel uitmaakte, hem de medaille nr. 1 toe te kennen. Maar toen keek de Chamoniard me aan en zei: "Hij verdient het, niet ik! Dus gaf hij me de medaille, wat me blij maakte", getuigde Emile eenvoudig. Een geweldige tijd...

Voor het nageslacht, Émile Allais is nu de nummer 1 instructeur (André Tournier heeft de nummer 2 medaille).

Als eerste wereldkampioen skiën in de geschiedenis met zijn drie gouden medailles in afdaling, slalom en combined gewonnen in Chamonix in 1937, pionier in de ontwikkeling van skioorden en skigebieden (eerst in Zuid- en Noord-Amerika en daarna in Frankrijk), heeft Émile Allais zijn legende geschreven in de geschiedenis van het skiën en de wintersport. Als er nog maar één spoor over was, zou het zijn...

De hoogtepunten

Tijden veranderen en ESF evolueert

Van 1945 tot heden is het esf gegroeid van 200 instructeurs en 41 scholen tot 17.000 instructeurs en 220 kantoren, een 85-voudige toename van het aantal instructeurs.
 
Vandaag is esf de grootste skischool ter wereld en voert jaarlijks meer dan 800.000 tests uit voor 2.000.000 leerlingen.

Voor de oorlog

De eerste skilessen werden gegeven in de Vogezen, toen geannexeerd door Duitsland, om de soldaten van de Kaiser te trainen. Paulcke onderwees de twee-stokken methode. Het jaar daarop werd in Straatsburg de Skiclub Vosgien opgericht.
1927 
Charles Diebold uit Straatsburg was de eerste die een echte skischool oprichtte. De Cours de Ski Vosgiens, met tests die voorafgaan aan die van esf. In datzelfde jaar wordt in Megève de eerste alpineschool geopend. 
 
1933 
De Franse Ski Federatie organiseert de eerste opleiding voor instructeurs, die tot een certificaat leidt.
 
1935 
De scholen van de Elzasser Diebold en de Duitser Hermann fuseren en worden de Franse Skischool die de Oostenrijkse Arlbergmethode onderwijst in Courchevel, Moriond, Peisey-Nancroix... 
1936 
Léo Lagrange, de eerste Minister van Sport, nationaliseert de Franse Skischool. Emile Allais, wereldkampioen, wordt benoemd tot technisch directeur en laat zijn eigen lesmethode aanvaarden.
 
1943 
Oprichting van de Nationale Skischool in Alpe d'Huez.

1945 
De Nationale Skischool werd opgericht in Val d'Isère. Na twee jaar werd het overgebracht naar Chamonix en werd het de Nationale Ski- en Bergsportschool (ENSA).
Bovendien werd op 13 november 1945 het Syndicat National des Moniteurs du Ski Français opgericht. 

Het stokje doorgeven

1969: Voorzitter Gaston Cathiard, stichter van de Unie, draagt de fakkel over aan Germain Coco. In de volgende twintig jaar heeft het Syndicat een netwerk van 150 scholen uitgebouwd en een inkoopgroep en een voorzorgsfonds opgericht. 

Van 1994 tot 2018: Gilles Chabert is voorzitter van het Syndicat National des Moniteurs du Ski Français. Hij is de vijfde president sinds de oprichting.

2015: 70e verjaardag, de Franse Skischool blijft de grootste skischool ter wereld. Het voert jaarlijks meer dan 800.000 tests uit voor meer dan 2 miljoen studenten.

2018: Éric BRÈCHE wordt voorzitter van het Syndicat National des Moniteurs du Ski Français.

2020: esf viert 75-jarig bestaan.

De legende gaat verder

Een groeiend aantal esf scholen en instructeurs in de loop der tijd.
Sur-titre

Titre 1contenu supplémentaire

Sous titre
Sur-titre

Titre 1contenu supplémentaire

Sous titre
close